Geografie

INFO COMUNA / GEOGRAFIE

În prezent Comuna Scinteiesti are un sat resedinta de comuna (Scinteiesti) si un sat component (Fintinele).
     Comuna Scinteiesti are pozitie relativ centrala in cadrul judetului Galati, fiind situata la o distanta de 40 Km N-V de municipiul Galati. Aceasta localitate se invecineaza la sud  si sud-est cu comuna Frumusita, la est cu comuna Foltesti, la nord-vest cu comuna Mastacani, la nord cu comuna Fartanesti si la vest si nord vest cu comuna Cuca. Teritoriul comunei este traversat pe directia sud est-nord vest de DC 30  Frumusita-Foltesti, modernizat pe intregul traseu. Accesul rutier dinspre capitala judetului este asigurat pe DJ 261 Galati- Cuca pana la kilometrul  si in continuare pe DC 117A, care traverseaza teritoriul comunei pe directia vest-est.
     Localitatea Scinteiesti se desfasoara in exclusivitate pe campia inalta cu cote ale terenului cuprinse intre +90,0 in zona de sud -est si +140,0 in partea de nord-vest. Pantele sunt cuprinse intre 6-12%.
     Localitatea Fintinele este situata la nord-est de localitatea Scinteiesti . In cadrul acestei  localitati au fost identificate in urma  studiului geologic urmatoarele zone: zona de lunca in partea mediana a localitatii (cu dezvoltare pe latimi de 50-100 m), zona de trecere de la lunca la campia inalta (are latitudini cuprinse intre 100-150 m pe latura de est si de 200 m pe latura de vest), zona campiei inalte care este cea mai dezvoltata si acoperita cu numeroase constructii in partea de est, cuprinzand vatra propriu-zisa  a localitatii.
     La limita dintre campia inalta si zona de trecere sunt prezentate ravene impadurite. In cadrul campiei inalte cotele terenului sunt cuprinse intre +55,0...+130,0 pe latura de est si de 70,0...90,0 pe latura de vest, iar pantele sunt cuprinse intre 7-10%.
     Suprafata terenului este acoperita cu culture de cereale , pomi fructiferi, vita de vie, precum si constructii de locuinte parter, cu altitudinea generala de 80-85 m. Clima temperat- continentala cu nuante excessive ce caracterizeaza intreaga zona de sud-est a tarii, prezinta unele valori attenuate, datorita numeroaselor suprafetelor lacustre si a importantelor paduri din apropiere.